BİLGİSAYARLARIMIZ NEDEN BOZULUYOR???
Posted by
Mert Şener
on
04:02
with
12
comments
DESTEK İÇİN REKLAMA TIKLAMANIZI RİCA EDİYORUM...
Burada öncelikle şunu söylemek isterim;Yüzde 80 kullanıcı hatasından dolayı bozuluyor..nedir peki bu yüzde 80 lik kısım?
ISINMA...evet malesef ısınmaktan dolayı laptoplarımız 2 seneyi,bilemedin 3 seneyi doldurduktan sonra hemen ilk patarayı ekran kartından veya kuzey chipsetinden arızayı veriyor.Peki neden bu şekilde bir arıza veriyor?En büyük etken fan temizliğinin yapılmaması!!!(Bütün bu söylediklerim herhangi bir sıvı teması veya vurma çarpma vs. gibi hataları yok sayarak söylüyorum)
Ekran kartı,işlemci anakart üzeindeki diğer smd elemanlarından daha fazla voltaj aldığı için doğal olarak ısınacaklardır.İşlemci,ekran kartı kuzey ve güney chipsetlerinin soğuk tutmak için aşağıdaki gibi bir adet içi gaz dolu bakır boru ve bu bakır boruyu da soğutmak için birde fan bulunur.
Şimdi bu Dell n5010 marka bilgisayarın fanı olup tamamiyle bilerek ve kasten yanlış dizayn edilmiş bir soğutucu fandır...Bakır boru çok uzun tutulmuş ve ekran kartını tek vida ile tutturulmuş.Sol üst köşesi işlemci için sağ alttaki de ekran kartını soğutması için.Oradaki fan da sürekli dönerek ızgaradan havayı dışarı atar ve bakır boru soğur.Evet mantık bu şekilde işler.Fan sürekli döndüğü için mutlaka toz toplayacaktır.Özellikle yapılan hatalardan biri de;Halı veya battaniye üzerinde kullanmaktır.Sonrasında ise doğal olarak o ızgara kısmı bir keçe gibi kaplanacak ve zamanla dışarı hava çıkışı olmayacağı için ekran kartınız bir süre sonra görüntü vermeyecektir.(Dell n5010 en çok para kazandıran makineler arasında yer almaktadır listemde bana.İkincisi ise tabikide Hp g62 :)
Peki neden bu ekran kartı bozuluyor???
GPU dediğimiz (yani ekran kartı) bu chipsetlerin altında 0.5mm çapında (kiminde 0.6 ve 0.3 mm) birsürü lehim topları bulunur ve bunlar fabrika çıkışlarından kurşunsuz lehimlerdir.Yaklaşık 300 adet,kimisinde 500 adet çipine göre değişir...Bunlar ısına ısına zamanla lehim kalitesini kaybediyor ve o toplardan birisi veya birkaçı devre üzerinden ayrılıyor.Bu tarz durumlarda lcd panele görüntü vermiyor veya sadece harici monitöre görüntü veriyor.
Yeri gelmişken %20 lik kısıma da değinmek istiyorum...%20 lik kısım yani;Sizin dışınızda olan arızalar...
Yukarıdaki resimde olduğu gibi tamamen kasten yapılan birçok eskitme durumu vardır laptoplarda...Mesela kapasitörleri düşük veya fazla voltajda yerleştirmek,şimdi yeni teknolojilerde BIOS çipi,kbc entegrelerinin yazılım sorunu,19 volt giriş mosfetlerini zamanla eskitme vs vs...Mühendisler o çipe gelen voltajından tutunda ısınma derecelerine kadar bunları bilerek yapıyorlar.Bütün sebep ise şu: GERİ PARA KAZANMAK!!!
Bilgisayar bütün o ısınmaya rağmen 2-3 sene içerisinde bozulur ve siz yetkili servisine gönderirsiniz size normalde olacak fiyattan 2 katı para çekerler ve sizde kabul edersiniz.Böle yetkili servis mantığı vardır insanlarda halbuki onlarında bizimde yaptığımız aynı şeydir sadece daha kurumsal oldukları için algı ve mantık olarak onu seçer insanlar.
Aslında bütün olay şu;sizin bilgisayarlarınızı bilerek beli zaman içinde bozarlar ve siz gene onlara göndererek daha fazla ücretlerle onlara maddi katkıda bulunursunuz..
Mesela;LENOVO ve ACER markaların çoğunda alt kasa gider ve insanlar menteşe gitti der genelde buna.Halbuki menteşenin alt kasa bağlantıları kopmaktadır.Bunun gibi o kadar çok örnek verilebilir ki sayfalar yetmez...
Gene bir keresinde bir müşterimiz ekranı kırıldığı için geldi dükkanımıza 15.6 " slim led panele sahipti makinesi.Gözümüzün önünde yetkili servisi aradı ve 600 tl dediler:)normalde slim led panelin bir bilgisayarcının alışı taş çatlasın 170-180 tl arasıdır....Hadi değiştir-et taş çatlasın 250 olsun hadi bilemedin 300 olsun.İşte anlatmaya çalıştığım mantık bu.Şimdi bu konu başka bir konu doğuruyor benim için onuda açıklama gereği duyuyorum yeri gelince.Beni esnaf olan meslektaşlarım iyi anlayacaktır...
Nasıl bir teknik servis seçmeliyiz???
Bence 250 mt kare böle şekilli mekanları seçmeyin.Biliyorum anlamsız geliyor ama malesef öle...Genelde öyle yerler işten anlamayan ama sırf dükkanın görselinden dolayı 2 katı fiyat söyleyerek işi alan insanlar oluyor..Kıskanç,çekemez vs vs diyebilirsiniz ama bana bunları tecrübelerim söyletiyor...Bende birçok bilgisayarcının benim bayim olduğundan dolayı bunları söylüyorum ve biliyorum...Başımıza birçok bu şekilde olay geldi...Fan temizliği veya formata 20 tl deyipte, 30 tl ye bahsettiğim şekilli dükkanlara attıranlar...Size şu kadarını söyleyeyim nasıl insanın seri katili oluyor ve biz buna anlam veremiyoruz,işte bilgisayarcının da seri katili var:)Hani böyle küçük esnaf lokantaları vardır ya o lüks yerlerden daha lezzetlidir öyle düşünün.Nasılsa laptobun içi gözükmüyor insanlar bilmiyorlar diye geri dönülemeyecek noktaya getiren birçok teknik servis var ve en çok sinir olduğum olaylardan birisi ise;Her cipin altına sıvı flux sıkıp ısı vuranlardır.Buradan onlara sesleniyorum hadi diyelim getirdiniz görüntüyü en fazla 1 hafta gidecek niye yapıyorsunuz bunu?? işte bu tipte bilgisayarcılar olayları geri dönülmez,insanda o anakartı tamir etme duygusunu tamamen körelten insanlardır...Mesela aşağıdaki foto da olduğu gibi.Bu foto klavye girişini tamir ettiğim halidir.2 cm öne taşıdım soketi fakat inanın hiç kolay değil ve 5 saatimi harcadım ve tek tek yol çektim...
Sonuç olarak daha konuşacağım o kadar çok şey var ki buraya sığmaz...Her şekilli gördüğünüz bilgisayarcıya gitmeyiniz,fan temizliğini 6 ayda bir yaptırınız güvendiğiniz servislere,en önemlisi bu... Onun dışımda en iyi marka ne tarzı sorular hep geliyor.Öyle birşey yok öncelikle bunu söyleyeyim.her markanın yukarıda bahsettiğim gibi geri dönüşleri olur maddi açıdan ve ona göre seçim yapmak lazım.Siz fan temizliğini düzenli olarak yaptırın ve gerisine karışmayın...Bütün bunlara rağmen bozuluyorsa zaten sizin elinizde olan bir durum değildir veya sizden gizli çocuğunuz su dökmüştür:)
Yardımcı olacağım bir konu olursa her zaman buradayım...
DESTEK İÇİN REKLAMA TIKLAMANIZI RİCA EDİYORUM...
Merhabalar Mert hocam, öncelikle ellerinize sağlık. Blogunuza bugün rastladım ve gayet anlaşılır ve faydalı içerikler üretiyorsunuz. Zaten elektronik ve bilgisayara ilgim olduğundan yazılarınızı zevkle okuyorum. Birde size bir kaç sorum olacaktı. Bende bir tane Acer v3-572g-7535 var. Bir gün eve geldiğimde çantasından çıkardım power tuşuna bastığımda açılmadı. Adaptörü taktığımda bilgisayarın üzerinde bulunan şarj aldığını gösteren ledler yanmıyor. Açıp anakarta baktığımda yanmış bir parça göremedim. Bir bilgisayarcıya götürdüğümde, besleme kartının değişmesi gerektiğini ve en az 200 lira tutacağını söyledi. Besleme kartı tam olarak nedir? Ben bir yerden tedarik edip değişimini kendim yapabilir miyim? Veya board üzerinde ki problemli devre elemanlarını tespit edip onları değiştirme şansım olur mu?
YanıtlaSilMerhaba Veli Bey.Öncelikle olumlu yorumunuz için teşekkür ederim.Anladığım kadarı ile cihazınıza güç gelmiyor.Laptoplarda besleme kartı diye bir bölüm çok az bir kısımda bulunur.Kısacası besleme kartı ayrı bir kart olup cihazın anakartı ile bağlantılı kısımdır.Mesele asus k52j gibi bir modelde ayı bir board(KART) şeklinde bulunur.Bana kalırsa servis size "BESLEME KATI" yani cihazın tetik alabilmesi için gerekli donanımlardan bahsetmiş olabilir.Sizin bahsettiğiniz modelde ayrı bir kart bulunmamaktadır.Cihazın tetik almaması durumu bir çok sebepten kaynaklanabilir ama anlattıklarınızdan yola çıkarsak,19v girişindeki mosfetlerde sorun gözüküyor gibi(başka arızada olabilir ucu çok açık bir durum).Görünüşte bir parça değişiyor bu fiyat olur mu demeyin.Fiyat_=Bilgi bu meslekte.Son olarak eğer 200 lira ücretle yapıyorsa gayet makul bir fiyat yaptırın derim...
SilDediklerinizde haklısınız, yaşadığım şehrin her yerinde böyle sözde tamirciler var. Türkiyenin esnaf kısmının büyük bölümünde kolay para kazanma,kazıklama, işi kolay olan yoldan eksik biçimde yapıp para kazanma isteği var. Adama götürüyorsunuz yaptırıyorsunuz 1 hafta sonra aynı yerden tekrar bozuluyor aynı sorunu tekrar yaşıyorsunuz sonra bizim yapabileceğimiz bir şey yok diyorlar. halkımızın da büyük kısmı fan temizliğine, bilgisayarı kullandıkları yerlerin tozlu olup olmadığına dikkat etmedikleri için bilgisayarlar yavaş yavaş performans düşüşüne ve ondan sonra da donanımsal problemlere kadar gidiyor.
YanıtlaSilHocam teşekkür ederiz gerçekten anlaşılır ve yararlı bir blok olmuş
YanıtlaSilTeşekkür ederim olumlu yorumunuz için yardımcı olabildiysem ne mutlu bana...
Silyoutube işi harika olmuş.emeğinize sağlık
YanıtlaSilTeşekkür ederim umarım faydalı olabilirim...
Silmerhabalar, öncelikle sizi içten bir şekilde tebrik ediyorum. izlediğim üç youtube videonuzdan iş ahlakınınızı çok net görebildim.bir sorum olacaktı:
YanıtlaSillenovo g50 bir laptop um un ekranı açılmıyor, ekrana hafif bir beyaz ışık gelip gitse de açılmıyor. gösterdiğim bir bilgisayarcı chip setinin bozulduğunu bu chiplerin üst üste olduğunu değitirmenin zor olduğunu değiştirsek bile yine bozulabileceğini söyledi. bu yorum doğru mudur? ne yapmamı tavsiye edersiniz.
Merhabalar öncelikle teşekkür ederim olumlu yorumunuz için.Üst üste çip değili işlemciden bahsediyordur.Yani güney köprüsü ve işlemci tümleşik bu modelde.Lenovolarda ise bu çipi sağlam bir epoksi ile yapıştırıyorlar ve bunu yolları kaldırmadan sökebilen kişiler çok azdır.Birde bu çipin maliyetleri çok yüksek olduğu için hem değişim riski hem tekrardan sıkıntı verme olasılığı hemde tamir fiyatı neredeyse anakart değişimine yaklaştığı için direk anakart değiştirmenizi tavsiye ederim...
Silteşekkür ederim.. anakart ın tahmini fiyatı nedir peki bilginiz varmı. astarı yüzünden pahalıysa hiç gerek yok tabii:)
SilFiyatlar konusunda bilgim yok malesef.Laptobunuzun alt kasasında yazan modelini ve anakart diye aratırsanız çıkar elbet...700-800 vardır diye düşünüyorum..
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSil