HP G6-2000 SERİSİ ON BOARD ÇEVİRME(uma enable)

Posted by Mert Şener on 10:57 with 8 comments

                        DESTEK İÇİN REKLAMA TIKLAMANIZI RİCA EDİYORUM...

Burada önce "UMA" ne demektir bundan bahsedeyim."UMA":Unified Memory Architecture (Birleşik bellek mimarisi) kelimelerin baş harflerinden oluşan kısaltmadır.Anlamını dahada sadeleştirirsek:Harici bir ekran kartı olmayan anakart demektir.

  Hatta bilgisayarın özelliklerini tarif ederken harici ekran kartı var mı?gibi cümleler sarf ederiz ve sebebi budur.Bazı anakart ilanlarında "Uma" diye görürsünüz.Bu durum harici bir ekran kartı olmadığını belirtmektedir.

 Birçok firma bir anakartı ürettikten sonra,o anakart üzerinden ortalama 3-4 adet farklı model çıkarır.Bazı anakartlar da ekran kartı yeri boştur.Bir üst modelinde ekran kartı gelir mesela.Sadece ekran kartı değil tabiki.Bununla beraber direnç,kapasitör,bobin,diod vs vs gibi bir çok smd elemanı eklenir.Anakartlar üzerinde boş görülen her yer bir sonraki modelde eklenmiş olarak gelir kısacası.İşte biz bütün bu durumlara karşı cihazı ilk ekran kartı ile çalıştırabiliyoruz birçok modelde.Ekran kartı üstünde olsa bile anakartın...

 Her cihaz "UMA" ya çevrilmez öncelikle bunu söyleyeyim.Bazı modellerde sadece ekran kartı chipini sökmeniz veya bobinini kaldırmanız yeterli olabilir.Bu modelin şematiğine baktığınız zaman bu şekilde olduğunu söylüyor.

 Bu modelde 2 adet ekran kartı bulunmaktadır.İlki "Intel hd grafik" diğeri ise "Amd" grafik.Bizim ilgilendiğimiz kısımda burası zaten.


 Bir laptobu "On Board" a çevirmeniz için 2 adet grafik yöneticisi olması şarttır.Bu zamana kadar"Intel" işlemcili olanları çevirdim genelde fakat "Amd" olanları çevirmekte mümkün.Aslında bir cihazı uma yapmak istiyorsanız ve işlemci etrafındaki vrm elemanları mevcut ise(bobin,kapasitör vs vs gibi) uma olasılığı yüksektir.Şemadan bakarak kesin yolla yapılıp yapılmadığı anlaşılabilir."Hd grafik" denilen olay zaten işlemcinin içinde bulunan ekran kartıdır. "I3" işlemcili bir cihazda "Hd 3000" grafik desteği geliyorsa,"I7" takarsanız bu grafik "Hd 4000" e yükselebilir anakartınız destekliyorsa.(1. nesil i7 hariç.İçinde ekran kartı olmuyor çünkü.)


UMA YAPMAK İÇİN: http://diplomalibilgisayarci.blogspot.com/2017/04/uma-enable-on-boarda-cevirme.html


Not:Bu söylediklerimi herhangi bir sıvı teması,vurma,çarpma gibi eylemleri yok sayarak söylüyorum.


Benim burada tavsiyelerim neler olabilir???

 1- 3 aydan aşağı garanti veren veya garanti vermiyoruz diyen biryere yaptırmayınız.Çünkü öyle diyorsa işten anlamayan birisi olacaktır veya elinde BGA cihazı olmayan bir servis olacaktır...

 2- Kasap teknik servisleri geçtim artık çakal servislere geldik:)Şunu demek istiyorum:Elinde bga cihazı bulunan bazı servisler direk ısı vurup geçiyorlar ama dedikleri gibi tam 3 ay gidiyor.Normalde gerçekten reballing dediğimiz işlemi yapılan bir chip rahat 4-5 ay gitmesi lazım.Oyun veya grafik programları kullansanız bile.

  3-Cihazınızı yaptırmadan önce kurşunlu mu kurşunsuz lehim mi kullanıyorsunuz diye bir şansınızı deneyin derim ben.Bu soruya birçok yer sallama bir cevap verecektir.Fabrika çıkışlarında VGA chipler kurşunsuz lehimle çıkarlar ve bu yüzden 2-3 sene arası gitmektedirler fan temizliği yapılmasa bile.Birde kurşunlu lehim topları atıyorum 20 tl ise kurşunsuz toplar ise 60-80 civarı falandır.Bunun için elbette kurşunluyu tercih edeceklerdir servisler.

 4-Mutlaka ama mutlaka altına soğutucu ekstra bir fan kullanın.Aslında en başından beri böyle bir fan ve düzenli bir fan temizliği yaptırılsaydı çok uzun yıllar gidebilirdi bu cihazlar...

 5- 3 ay garanti veren diyen bir yere 200-250 tl den yukarı bir fiyata yaptırmayınız...6 ay garanti veriyoruz fakat 300-350 tl yapıyoruz diyen bir yer varsa kaçırmayın derim..


 Ben genede her ihtimale karşı "MAIN BIOS + EC BIOS" dosyalarını vereyim.

 İŞTEN ANLAYANLAR İÇİN BIOS DUMP DOSYASI:http://dapalan.com/90v8

 BU MODEL İÇİN ŞEMATİK:http://dapalan.com/90wY


Kısacası olabilecek sorunlardan bahsettim.Bunların dışında olabilecek sorunlar için benimle iletişime geçmeniz yeterli olacaktır.Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım.Esen kalın...





                        DESTEK İÇİN REKLAMA TIKLAMANIZI RİCA EDİYORUM...